RENDEZVÉNYEK

Beszámoló Üvegipari Szakmai Konferenciáról – 2018.11.20.
2019-06-20 SZTE

Beszámoló Üvegipari szakmai konferenciáról

Időpont: 2018. november 20.
Helyszín: O-I Manufacturing Magyarország Kft. (5900 Orosháza, Csorvási út 5.)

Az SZTE Üvegipari Szakosztálya őszi programjának a O-I Manufacturing Magyarország Kft. adott otthont, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni.
Az Üveg Szakosztály képviselői az ország délkeleti sarkában gyülekeztek már kora délelőtt, hogy az orosháziak vendégeként meglátogassák az amerikai O-I csoport megújult öblösüveg gyártást. Az üzem a kemence felújítás utáni termelést a nyáron kezdte.

MEGNYITÓTóthné Kiss Klára
SZTE Üveg Szakosztály elnöke, a konferencia levezető elnöke

I. Előadás
O-I Manufacturing Magyarország Kft. bemutatása
Előadó: Fekete Péter gyárigazgató, O-I Manufacturing Magyarország Kft.

A világ legnagyobb öblösüveg csoportjáról, a multinacionális O-I csoportról kaptunk képet Fekete Péter gyárigazgatótól. Bemutatta a nemzetközi céget. A 26 500 dolgozó 23 ország 78 gyárában formázza az üveget. Beszélt az orosházi gyár termelő berendezéseiről és a gyár termékeiről. Az itt gyártott termékek a helyi igények mellett elsősorban az európai országok export piacaira kerülnek.

II. Előadás
Egy üvegolvasztó kemence születése – O-I Manufacturing Magyarország Kft. 2018
Előadó: Pásztor Róbert keverő és kemence üzemeltetés vezető, O-I Manufacturing Magyarország Kft.

Pásztor Róbert az alapanyag-keverő és olvasztókemence üzemeltetés vezetője tájékoztatott a felújított kemencén végzett munkákról, és a keverőház átalakításról, melyre várhatóan 2019-ben kerül sor.
A kemence a beruházás legköltségesebb része, és az üzemeltetést hosszú időre tervezik, ezért az építésen túl az üzemelés paraméterei is fontosak, hogy a napi 380 tonna olvasztott üveg megfeleljen a követelményeknek, hogy az 5 db IS formázógép automata sor kiváló minőségű üveget produkáljon.

III. Előadás
A kemence felújítás hatása a környezetvédelemre
Előadó: Péli Györgyi IMR koordinátor, O-I Manufacturing Magyarország Kft.

Egy kemence (át)építése mindig jó lehetőség arra, hogy olyan fejlesztéseket végezzenek el, amelyek csökkentik a káros por- és gázszennyezések kibocsátási értékekeit, és így megfeleljenek az egyre szigorodó környezetvédelmi követelményeknek. A kemence átépítéssel sikerült ezt a célkitűzést elérni. A felújítás alkalmával beépített boltozat- és kádhűtő ventilátorok kisebb zajkibocsátásúra cserélésével a környezeti zajártalmat is sikerült jelentősen csökkenteni.

IV. Előadás
A MESSER által kínált műszaki megoldások az üvegipar számára
Előadó: Pálmai Gyula alkalmazástechnikai szakértő, MESSER Hungarogáz Kft.
Philipp Schindler alkalmazástechnikai mérnök, Messer Group

A MESSER Hungarogáz Kft. alkalmazástechnikai mérnökei, szakértői már több éve dolgoznak olyan projekteken az üvegipar számára, hogy segítsék az oxigénes tüzelés elterjedését a gyárakban. Különböző oxigénes égőket fejlesztettek az üvegipar kemencéi számára, melyek kevesebb káros anyag kibocsátást, hatékonyabb olvasztást jelentenek. Az előadás erről a
fejlesztési munkáról adott áttekintést.

V. Előadás
There is no glass without sand…/Nincs üveg homok nélkül…
Előadó: Aleš Brožek kereskedelmi képviselő, Sklopísek Střeleč

A cseh Sklopísek Střeleč cég régi homok-beszállítója az üveggyáraknak. A korábban még működő kisebb magyar gyárak zömében e cseh cégtől szerezték be az alacsony vas-oxid tartalmú kvarc homok szükségletük nagy részét. Különböző üvegipari termékekhez kínálják a különböző szemcsenagyságú és vas-oxid tartalmú minőségi kvarchomokot, különböző szállítási lehetőségekkel.

VI. Előadás
Glass Service Furnaces Deliveries
Üvegolvasztó kemencék tervezése és kivitelezése
Előadó: Miroslav Kováč területi vezető, Glass Service Inc. (Csehország)

Miroslav Kováč előadásaiban már sokat hallottunk a csehországi Glass Service cég tevékenységéről. Üvegipari fejlesztéseik, kutatómunkájuk és szolgáltatásaik szerte a világban elismertek. A mostani előadás ismét egy újabb oldaláról mutatta be a céget, Üvegipari olvasztókemencék tervezésével már régóta foglalkozik a cég. A kis napiolvasztókemencéktől a több száz tonna/nap teljesítményű kemencéig minden megtalálható a cég kínálatában. Az előadó a tervezőmunka folyamatába adott betekintést.

A konferencia zárása
Lipták György SZTE Üveg Szakosztály titkára

Ezután üzemlátogatás következett 10-12 fős csoportokban.