HÍREINK

Versenyek az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából
2022-05-19 SZTE

Az Üveg Nemzetközi Éve alkalmából a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara két versenyt is szervez.
Az immár tíz éve megrendezésre kerülő Anyagtudományi Versenyt középiskolás diákoknak hirdetik meg, a verseny kidolgozandó témája idén természetesen az üveg lesz, pontosabban a fenntartható fejlődést elősegítő üveghab előállítása.  A versenyt két fordulóban szervezik. Az első forduló a téma írásos kidolgozása, melyben egy irodalmon alapuló helyzetértékelést, és egy erre alapuló koncepciót kell benyújtani. A csapatok létszáma három fő lehet, plusz a felkészítő tanár. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt csapatok lépnek tovább a 2. fordulóba, ahol a kari laborokban végrehajthatják a tervezett kísérleteket, és az előállított próbatesteken az oktatókkal közösen méréseket is végezhetnek. A legfontosabb információk a versennyel kapcsolatban:
Téma részletes ismertetése: szeptember 1.
Első forduló: 2022. október 31.
Zsűri értékelése, versenyzők értesítése: 2022. november 15.
Második forduló: 2-3 héttel az írásos anyag értékelését követően (végleges dátum meghatározása szeptemberben)

A második versenyt egy fotópályázat formájában szervezi a Kar, a Miskolci Fotóklub Egyesület és a Szilikátipari Egyesület Üveg Szakosztálya közreműködésével. A fotópályázatot középpontjában természetesen ismét az üveg áll. A versenyt két korosztálynak hirdetik meg: junior (12-18 év) és senior (18+).
A kategóriák:
A) Pillanatok egy üveghuta életéből és
B) Életünk az üveggel
Az A kategória pályázói – előzetes egyeztetést követően – a parádsasvári Üvegmanufaktúra Kft. hutájában készíthetnek képeket a pályázatra, míg a B kategória versenyzőinek feladata az üveg mindennapi életünkben betöltött szerepének, fontosságának, különlegességének hangsúlyozása, bemutatása lesz. Valamennyi kategóriából 20-20 képet választ a zsűri kiállításra, melyeket a Miskolci Egyetem állítanak ki. A négy kategóriagyőztes mellett még 4 különdíjas képet is kiállítanak. A különdíjért az Egyetem üveg főépületéről készített fotókkal lehet nevezni.
A legfontosabb határidők:
Fotók beküldése: 2022. szeptember 30.
Zsűri értékelése, fotósok értesítése: 2022. október 17.
Kiállítás: 2022. november