RENDEZVÉNYEK

2019.05.07. – Beszámoló Üvegipari Szakmai Konferencia
2019-05-26 SZTE

Beszámoló Üvegipari szakmai konferenciáról

Időpont: 2019. május 5.
Helyszín: MESSER Hungarogáz Kft. (1044 Budapest IV. (külső) Váci út 117.)

Az SZTE Üvegszakosztálya 2019. évi tavaszi szakmai konferenciájához a MESSER Hungarogáz Kft. biztosította a helyet a modern oktatási és képzési központjában. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani, hogy ebben a szép környezetben tarthattuk a szakmai konferenciánkat, amelyen ismételten telt ház volt.

Lipták György az SZTE Üveg szakosztályának titkára, a konferencia levezető elnöke megnyitójában ismertette a szakmai nap programját.

A konferencia keretében az alábbi előadások hangzottak el:

I. Előadás
Rath Csoport – Versenyképes megoldások az üvegipar kihívásai tükrében
Előadók: Nusszer Róbert ügyvezető, Rath Hungária Tűzálló Kft.
Gergely István Üvegszakosztály / műszaki vezető, Rath Hungária Tűzálló Kft.
Manfred Salinger general manager, Rath Filtration GmbH

A hagyományos termékek bemutatása mellett részletes ismertetést hallottunk a Csoport fejlesztéseiről. Egyik ilyen fejlesztési terület a magas hőmérsékletű gázszűrés és ennek részeként a

  • porszennyeződés kiválasztása,
  • SOx, NOx, VOC, Hg és más mérgező fémek szabályozási technológiája,
  • a leválasztott anyagok felhasználása.

A füstgázszennyeződés csökkentés új fejlesztésének iránya a kerámia szűrők alkalmazása a távozó füstgázok tisztításánál. A magas hőmérsékletű gázszűrés speciális alkalmazási területe a

  • porszűrési eljárás
  • SOx, NOx, VOC, Hg és más mérgező fémek szabályozási technológiája,
  • termék helyreállítása.

A füstgázhőmérséklet ezen a területen         > 250 C° -nál.
A szintetikus anyagokból készült hagyományos szűrők nem alkalmasak erre a felhasználási területre, mivel nem képesek ellenállni ilyen magas hőmérsékletnek éghetőségük miatt.
Katalikus szűrés működése:
A katalizátort (például TiO2-V2O5-WO3) a szálak felületén lévő pórusokba impregnálják, mely elősegíti a NOx és a katalizátor előtt befecskendezett ammónia (NH3) közötti reakciót, amely a forró gázszűrőn áthaladó füstgázban lévő NOx-t nitrogénné és vízgőzzé alakítja.
A Rath célja, hogy a forró gázszűrő elemek preferált szállítójává váljon.
További részletek a közzétett előadásanyagban láthatók.

II. Előadás
15 év és 3 millió tonna húzott üveg
Előadó: Bartis Tihamér floatsori technikai vezető, Guardian Orosháza Kft.

Az elmúlt 15 évről, jelentős eseményeiről, termelési adatairól kaptunk rendkívül érdekes, szemléletes összefoglaló tájékoztatást.

III. Előadás
A MESSER kísérleti, oxigénes tüzelésű feeder projektje
Előadó: Pálmai Gyula manager, Application Technology Glass, MESSER Group GmbH

A Messer cég előadása olyan témát dolgoz fel Pálmai Gyula vezetésével, mely régóta foglalkoztatja a tüzeléstechnikai szakembereket. Ez az oxigénes tüzelés. Az olvasztókemencék esetében már korábban a XX. század végén megtörténtek ezek a kísérletek, és mára már olyan stádiumban van, hogy sok gyár dolgozik ezzel a technológiával az üvegolvasztás területén.
Az adagoló csatornák (feeder) fűtése esetében is voltak kisebb-nagyobb kísérletek, de még mindig nincs olyan stádiumban, hogy elterjedt, folyamatos használatról beszélhetnénk.

Erről a fejlesztő munkáról, kísérleti tesztelésről, a magyarországi és franciaországi ipari tesztelés tapasztalatairól, az elért energiamegtakarításról kaptunk színvonalas ismertetést, melynek részletei a közzétett előadásanyagban olvashatók. A fejlesztésen közösen dolgozik a MESSER cég az egyik Graz-i egyetemmel.

IV. Előadás
Az üvegolvasztási folyamat megfigyelése magas hőmérsékleten
High temperature observation of glass melting process
Előadó: Miroslav Kovác területi vezető, Glass Service Inc. (Csehország)

Glass Service Inc. szakembereink által jól ismert képviselője ezen a konferencián a magas hőmérsékletű üvegolvasztási folyamatnál alkalmazható megfigyelési módszerekből mutatott példákat az előadásában, melynek részletei a közzétett előadásanyagban láthatók.

A konferencia zárásaként Tóthné Kiss Klára, SZTE Üvegszakosztály elnöke megköszönte a színvonalas előadásokat, melyek nagyban hozzásegítik a szakembereket ismereteik bővítéséhez.

Hozzászólásra, további kérdésekre minden előadás után lehetőséget biztosítottunk.

A konferencia utáni közös ebéden baráti beszélgetések formájában tovább folytattuk a „szakmai konzultációt”. Miután közösségünk ritkán találkozik ilyen nagy számban egymással, így mindig bőven van megbeszélnivalónk.

Az elhangzott előadások anyagai (közzétételre engedélyezett formában az előadók hozzájárulása esetén) az SZTE honlapján megtalálhatók.