HÍREINK

SZTE-Greenology Együttműködési Keretmegállapodás
2021-11-18 SZTE

Fellépnek az építésgazdasági ágazatok fenntarthatósági átállásáért

A Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont a Szilikátipari Tudományos Egyesülettel közösen együttműködve célul tűzte ki, hogy segítse a hazai építésgazdaság zöld és innovatív továbbfejlesztését, valamint az ágazaton belüli fenntarthatósági átállást.

A Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont képviseletében Huszár Barbara alprojektvezető november 15-én Együttműködési Keretmegállapodást írt alá Asztalos Istvánnal, a Szilikátipari Tudományos Egyesület elnökével.

A Tudásközpont missziója, hogy támogassa a hazai gazdaság valamennyi szereplőjét a zöld és fenntartható átállásban, elősegítve az ágazati változásokat elindító innovatív termékek és technológiák piacra jutását, valamint a legjobb zöldinnovációs gyakorlatok hazai gazdaságba való átültetését. Mindehhez elengedhetetlen a vállalati, érdekvédelmi és civil szférák bevonása, amelyre a hazai vállalkozások és érdekvédelmi, valamint civil szervezetek nyitottak – hangsúlyozta a Tudásközpont vezetője.

Az építésgazdaság zöldinnovációval, zöldgazdasággal és fenntarthatósággal kapcsolatban felmerülő kérdéseinek megvitatása érdekében a Tudásközpont platformot hozott létre a szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetek vezetőinek bevonásával. A Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztal havi rendszerességgel megtartott ülései alkalmával a Kerekasztal tagjai a Tudásközpont hazai építésgazdaság aktuális zöldinnovációs kérdéseire fókuszáló kutatási projektjének sikeres megvalósításában szintén közreműködnek.

A Szilikátipari Tudományos Egyesülettel való együttműködés kiemelkedő jelentőséggel bír, tekintettel az Egyesület ágazaton belüli meghatározó szerepére. Az Egyesületnek hét szakosztálya van, amelyen keresztül el tudja érni a cement- és betonipari, az üvegipari, a kőés kavicsbányászati, a tégla- és cserépipari, a finomkerámia ipari, valamint a szigetelésipari szakembereket. Az Egyesület elsődleges célja a műszaki, tudományos és gazdasági haladás előmozdítása, így az építésgazdasági ágazatok fenntarthatósági átállásának a támogatását is igyekszik elősegíteni.