HÍREINK

Gábor Dénes-díj – 2019.12.17.
2020-01-03 SZTE

GÁBOR DÉNES-díj 2019

2019. december 17-én, immár 31. alkalommal adták át a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott GÁBOR DÉNES-díjat, amellyel a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítményeket ismerik el.

A kitüntetésben részesült dr. Balázsi Csaba kohómérnök, az MTA doktora, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, Egyesületünk elnökségi tagja, a Finomkerámia Szakosztály elnöke.

Az új alkalmazásközpontú kerámia nanokompozit anyagok létrehozásában, valamint az új anyagok fizikai és funkcionális tulajdonságainak meghatározásában elért – nemzetközileg is elismert – eredményeiért, mellyel hozzájárult a magyar műszaki anyagtudomány fejlődéséhez; a gyors és olcsó többréteges grafén előállításának kifejlesztésében, környezetbarát portechnológai módszer alkalmazásával tojáshéjból csontpótló anyagok fejlesztésében elért kimagasló eredményeiért; a magashőmérsékletű alkalmazásokra használt sziliciumnitrid/szén nanocső kompozit kerámia kifejlesztéséért, melyet a Grippen vadászgépek fejlesztésénél is sikeresen alkalmaztak radarelnyelő rétegként.

A kitüntetéshez szívből gratulálunk!


Forrás: gabordenes.hu