RENDEZVÉNYEK

Üvegipari szakmai konferencia – 2008.11.25.
2008-11-25 SZTE

Üvegipari szakmai konferencia

2008. november 25-én tartottuk a szokásos őszi szakmai fórumunkat a MTESZ székház már megszokott helyiségében.
A konferenciát az Üvegszakosztály elnöke Tóthné Kiss Klára nyitotta meg, ismertetve az üveggyártásra vonatkozó BAT (Best Available Technologies) útmutató kidolgozásával kapcsolatos legfrissebb információkat. Elhangzott, hogy az útmutató elsődlegesen a BREF dokumentumok alapján és a más ágazatokban már kidolgozott BAT útmutatók tapasztalatait felhasználva készül a hazai viszonyokra adaptálva. A munkát az ipar és a hatóság közös munkacsoportban végzik, az elkészítési határidő 2009. május 30. Mivel közel a határidő és mindannyiunk érdeke, hogy ez a dokumentum a legjobban sikerüljön, ezért kérte a szakma képviselőinek a segítségét.
Az első előadásban, a GE Hungary Zrt. részéről Varga Zsuzsa kolléganőnk részletes tájékoztatójával elevenítette meg a trencsényi ESG konferencia előadásait. A szlovák és cseh üvegipari egyesületek szervezésében az Európai Üvegtudományi- és Technológiai Egyesület (ESG) 9. nemzetközi konferenciáját tartotta, melyben számos aktuális témáról hallgathattak előadásokat. (Hangsúlyozásra került az üveg szerepe a hagyományos és új alkalmazásokban és az, hogy új lehetőségeket nyit a környezetbarát energiatermelés és energiagazdálkodás, valamint a hulladékok környezetbarát elhelyezése területén. A jelenlegi világgazdasági helyzetben az egyes komponensek világméretű hiányától és áremelkedésüktől az üvegipar is szenved. A romló alapanyag beszerzési lehetőségek mellett az egyes alapanyagok alkalmazására szigorodnak az EU előírások is, ami új kihívások elé állítja az üvegfejlesztőket. A környezetvédelmi előírások miatt a versenyképesség romlik, amit a hatékonyság növelésével kell megpróbálni ellensúlyozni. Az üvegfelhasználók környezettudatosságának is alakulni kell a jövőben.
A következő előadásban Dr. Börzsönyi Sándor mutatta be az általuk forgalmazott EVASAFE lamináló fóliákat, összehasonlítva az ismert más laminálási eljárásokkal. A technológiát a síküveg feldolgozás során alkalmazzák biztonsági és különböző építészeti üvegek előállítására. Az orosházi kollégákon kívül úgy gondolom mindenki számára érdekes betekintést adott az üvegipar egy másik dimenziójába.
Rövid szünet után Timo Günther, a Günther cég vezetője előadásában bemutatta vállalatukat és az általuk gyártott hőelem típusokat. A tűzállóanyagipar fejlődésével kapcsolatos hírek minden üveg ipari résztvevőt ösztönösen felcsigáz. Chris Windle úr a DSF cég képviselőjeként a Spinel anyagminőség alkalmazási területeit és a hasonló körülmények között használt más anyagokkal szembeni előnyeit mutatta be.
A konferenciát Lipták György, az Üveg Szakosztály titkára zárta, méltatva az előadók felkészültségét és megköszönte mindenki részvételét. A konferencia minden résztvevője nevében köszönetet mondhatunk a szervezőknek és a szakosztályi vezetőknek azért, hogy a jelenleg oly divatos megszorítások ellenére legalább évente két alkalommal továbbra is összejöhetünk és e szűk családban az összetartozást erősíthetjük.