RENDEZVÉNYEK

Üvegipari szakmai konferencia – 2010.11.30.
2010-11-30 SZTE

Üvegipari szakmai konferencia

2010. november 30-án az SZTE Üveg Szakosztálya sikeres szakmai konferenciát tartott a MESSER Hungarogáz Kft. budapesti telephelyén mintegy 50 résztvevővel. Lassan hagyománnyá válik, hogy konferenciáinkat valós ipari környezetben tartjuk gyárlátogatással egybekötve.

A konferenciát Tóthné Kiss Klára, az SZTE Üveg Szakosztály elnöke nyitotta meg, üdvözölve a résztvevőket. Bevezetőjében elmondta, hogy új jogi taggal bővült szakosztályunk, a SPECIÁLBAU Szerelőipari és Kereskedelmi Kft .-vel, mely régi ismerőse a magyar üvegiparnak. Tevékenysége bár több iparágat is érint, de számunkra az üvegipari létesítmények tervezésében és kivitelezésében váltak ismertté.
A hivatalos program megkezdése előtt kapott lehetőséget Egyesületünk főtitkára, Asztalos István, hogy rövid tájékoztatást adjon az SZTE működéséről, céljairól és helyzetéről. Hangsúlyozta, hogy a nehéz gazdasági körülmények között különösen fontos az ipar támogatása annak érdekében, hogy Egyesületünk teljesíteni tudja kötelezettségeit, miközben az Egyesület is folyamatosan racionalizálja működését, annak költségeit.

Ezt követően Bohner Zsolt, a MESSER Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte a hallgatóságot, majd rövid áttekintést adott a világcég, majd a magyarországi gyártás sikertörténetéről. A MESSER csoport ma a világ legnagyobb családi tulajdonban lévő ipari gázgyártó specialistája. Magyarországon
6 saját telephelyi, és 7 un. on-site üzeme van nagy ipari felhasználóknál. Az előadás második részében nagy ívű áttekintést kaptunk a levegőszétválasztás lehetőségeiről.

A konferencia következő prezentációját Ferenci Norbert, a MESSER Hungarogáz Kft. alkalmazástechnikai mérnöke – metallurgia, tartotta Megoldások komplex kihívásokra az üvegiparban címmel. Először cégüknek az ausztriai Gumpolds kirchenben lévő Alkalmazástechnikai Fejlesztő-központját mutatta
be, melyben többek között lehetőség kínálkozik az általuk kifejlesztett égők zárt térben és nyitott állványon történő megbízható tesztelésére. Előadása második részében néhány olyan üvegipari esetet elemzett, ahol gáz-oxigén égők és az azokat kiszolgáló rendszerek időleges telepítésével a termelés fenntartása mellett lehetett például regenerátort átépíteni.

Rövid kávészünet után Paróczai Csilla, a Guardian Orosháza Kft. melegvégi technológusa, tartott sok mérési adattal alátámasztott előadást a Vas-oxid tartalom hatása az olvasztási paraméterekre és a transzmisszióra címmel. Érdekes előadását több hasznos hozzászólás egészítette ki, egyben alátámasztva az előadó következtetéseit.

Ezután egy rövid gyárlátogatást tehettek a konferencia résztvevői, melynek keretében további műszaki, irányítástechnikai részletbe nyerhettek bepillantást. A konferencia zárásaként először Lipták György, az Üveg Szakosztály titkára foglalta össze a nap tanulságait útravaló gyanánt, bíztatva a jelenlevőket, hogy nagyobb aktivitással segítsék a jövőben a további konferenciák szervezésének előkészítését. Megköszönte az előadók felkészültségét, a hallgatóság interaktív részvételét, majd külön köszönetet mondott a házigazda szerepét elvállaló MESSER Hungarogáz Kft-nek a konferencia szponzorálásáért, és azért is, hogy méltó körülményeket teremtett a rendezvény sikeres lebonyolításához. Őt követően Bohner Zsolt, ügyvezető igazgató úr meghívta a résztvevőket egy meleg büféebédre, mely kiváló alkalmat nyújtott további szakmai és baráti eszmecserére.