RENDEZVÉNYEK

Elhunyt dr. Tamás Ferenc
2014-09-20 SZTE

Elhunyt dr. Tamás Ferenc

1927-2014

Tamás Ferenc professzor vegyészmérnök a Budapesti Műszaki Egyetem elvégzését követően 1951-ben került a Veszprémi Vegyipari Egyetemre, ahol tanársegédként 1956-ig dolgozott. A forradalom után hosszabb ideig nem taníthatott, ezért 1973-ig a budapesti Szilikátipari Központ főmunkatársaként dolgozott. 1973-ban került vissza Veszprémbe, ahol az egyetemen 25 éven át folyamatosan végzett kiemelkedő oktató és kutatómunkát természettudományi területen.

 

Számos, az építőanyag-ipar tárgykörében megírt magyar és angol nyelvű könyve, külföldi konferenciák előadásai, szakmai tanulmányai, angol nyelvű publikációs tevékenysége elismeréseként lett tagja a legjegyzettebb tudományos folyóiratok, a Journal Materials in Civil Engineering (USA), az InterCeram (D) és a Materiaux et structures (F) szerkesztőbizottságainak.

 

Tevékenyen részt vett a Szilikátipari Tudományos Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia szakbizottságainak munkájában. Hosszú időn keresztül tagja volt az Építőanyag folyóirat szerkesztőbizottságának. A Veszprémi Akadémiai Bizottság műszaki szakbizottságának elnökeként is megbecsülést szerzett kollégái körében.

 

Az ipar a Környezetért Alapítvány Kuratóriumának elnökeként országos jelentőségű, a tanulóifjúság szemléletformálását hatékonyan elősegítő munkát végzett.

 

Nevéhez fűződik több mint száz cikk és 16 szakkönyv megjelenése. A csendesen alkotó, kutató, világhorizonton gondolkodó tudós legrokonszenvesebb emberi példájaként kapott külhoni meghívásokat. Külföldi konferenciákon való szereplései nemcsak hivatásának, hanem Magyarországnak is jelentős tekintélyt adtak.

 

Dr. Tamás Ferenc professzor 2014. szeptember 20-án, életének 87. évében hunyt el. Emlékét őrizzük!