RENDEZVÉNYEK

Elhunyt dr. Rudnyánszky Pál
2014-05-06 SZTE

Elhunyt dr. Rudnyánszky Pál

1924-2014

Elhunyt Egyesületünk társelnöke, a magyar perlit „atyja”, sokunk kedves Pali bácsija.

1949-ben kapta meg az építészmérnöki oklevelét. Kivitelezői majd műszaki fejlesztési tevékenységet végzett a volt ÉVM és a volt Nehézipari Minisztérium vállalatainál. 1973–1984 között a Könnyűbeton és Szigetelőanyagipari Vállalat műszaki igazgatója volt. A Vállalat szilikátbázisú, szervetlen hőszigetelő anyagok gyártásával és azok fejlesztésével foglalkozott. Pali bácsi részt vett a vállalat hét gyárának alapításában, a hőszigetelő anyagok fejlesztésében.

A beton falazóelemek, a kőzetgyapot termékek, a parafa és duzzasztott perlit termékek gyártásának biztosításán túl a bitumenes vízszigetelő lemezek választéknövelése területén ért el értékes eredményt.

Az építőipari kivitelezés és anyaggyártási tevékenysége mellett tudományos munkássága a könnyűbeton-, hő-, hang-, és vízszigetelő termékek fejlesztésére irányult. A magyar perlit kőzet ipari méretű alkalmazásába vételében 1958 óta tevékenyen közreműködött és a hazai perlit komplex hasznosítása 40 éves fejlődését aktívan előmozdította.

Magyarországon hat nemzetközi Perlit Konferencia szervező bizottságának elnöke volt. Számos hazai és külföldi előadással, szakcikkel segítette a perlit elterjesztését.

1998-ban a Nemzetköti Perlit Intézet (USA) tiszteletbeli tagjává választotta „mint olyan személyt, aki nagy szolgálatot tett a nemzetközi perlitipar fejlesztése érdekében”.

1964-ben műszaki doktori címet szerzett. 1985-ben címzetes egyetemi docensi címet kapott. Társadalmi egyesületekben végzett munkája az előregyártás és szigetelés fejlesztésére irányult. Alapító tagja az Építéstudományi Egyesületnek, társelnöke a Szilikátipari Tudományos Egyesületnek. 1999-ben aranydiplomát kapott, végül vasdiplomát. Szakmai tevékenysége elismeréseként számos állami kitüntetésben részesült, többek között megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát, az Alpár Ignác-díjat két alkalommal, a Szilikátiparért Emlékérmet, a MTESZ-díjat, az Eötvös Lóránd-díjat (2004), a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét (2006). Két alkalommal pedig (1997, 2012) kiváló munkásságáért miniszteri elismerésben részesült. 2010-ben, gondozásában jelent meg „A magyar perlit 50 éve” című könyv. A XIII. kerületi Önkormányzat Díszpolgárnak választotta.

Egész életében az építőanyag-ipar, a duzzasztott perlit fejlesztését, előrevitelét segítette. Nyugdíjasként is az egész életében rá annyira jellemző örök aktivitással dolgozott tovább egészen haláláig. Pali bácsit nagyon sokan szerették és tisztelték. Mindig segítőkész volt, figyelmes és törődő a körülötte élőkkel, munkatársakkal szemben. Június 5-én töltötte volna be 90. életévét.

 

Emlékét őrizzük! Pali bácsi, nyugodj békében!