RENDEZVÉNYEK

XXVIII. Téglás Napok – 2013.10.10-11.
2013-10-10 SZTE

XXVIII. Téglás Napok

A Szilikátipari Tudományos Egyesület (SZTE) és a Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ) közös szervezésében 2013-ban 28. alkalommal került megrendezésre a Téglás Napok. A rendezvények a balatonvilágosi Hotel Frida Family*** adott otthont.

 

2013. október 10-én 11 órától a MATÉSZ rendkívüli közgyűlésére került sor, majd a konferenciát Kiss Róbert (az SZTE Tégla és Cserép Szakosztályának elnöke), valamint Kató Aladár (a Magyar Téglás Szövetség elnöke) nyitotta meg. A nap folytatásaként a hazai tégla- és cserépipart foglalkoztató technológiai illetve épületenergetikai kérdésekről, illetve a hazai építészetünk történetéről hallottunk rendkívül érdekes, hasznos és színvonalas előadásokat.

 

Elsőként dr. Matuz Géza, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgató-helyettese tartotta meg előadását, melynek témája a nemzeti épületenergetikai stratégia (NÉeS) volt. Az előadó ismertette, hogy e stratégia céljai között az épületek állapotának felmérése, majd az épületek felújításának lehetőségei is szerepelnek. A NÉeS fő célja a felújításokat követően a primer energia felhasználásának csökkentése, a megújuló energia-források arányának növelése és végső soron a CO2 emisszió csökkentése.

Az ÉMI Nonprofit Kft. november 6-án A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia bemutatása címmel rendez konferenciát, melyről a www.emi.hu honlapon találnak bővebb információt az érdeklődők.

 

Miguel Moix, a spanyol Beralmar Technologic, S.A. export felelőse „Petrolkoksz használatának elterjedése fő üzemanyagként Közép-Európában és a Balkán térségében” címmel tartotta meg előadását. A Beralmar a tégla- és cserépipari szárítók, kemencék és komplett üzemek tervezésével foglalkozik, a vállalat termékeinek alkalmazási területe a szárítási- és égetési technológia, illetve ezek automatizálása.  Miguel Moix előadásában hangsúlyozta a szilárd tüzelőanyagok tégla- és cserépipari felhasználásának technológiai és gazdasági előnyeit. Példaként egy 2013. júniusában Boszniában üzembe helyezett berendezést mutatott be az előadó.

 

A mikronizált (porlasztott) petrolkoksz felhasználásának előnyei“című előadásában a Garcia-Munte Energia Hungary Kft. tevékenységi körét mutatta be Urzica Olivér. A vállalat bemutatása mellett az előadó beszámolt a hazánkban 2013. júliusában indult beruházásról is. A mikronizált petrolkoksz és a petrolkoksz összehasonlítását is tartalmazta az előadás, valamint megismerhettük a mikronizált petrolkoksz felhasználásával járó gazdasági előnyöket is.

 

Az előadássorozat zárasaként a BME Magasépítési Tanszékének oktatója, dr. Déry Attila Ybl-díjas építészmérnök „Az azonosulás kérdései a magyar építészetben” című kultúrtörténeti összeállítását mutatta be.

 

A XXVIII. Téglás Napok október 10-i előadássorozatát vacsora és baráti beszélgetés követte a Hotel Frida Family*** éttermében.

A rendezvény második napjának (okt. 11.) szakmai programja a Wienerberger Téglaipari Zrt. Balatonszentgyörgyi Tégla- és Gerendagyárának látogatása volt. Itt Horváth László gyárvezető fogadta a konferencia résztvevőit, majd egy rövid tájékoztató után megtekintettük a téglagyártás technológiáját.

A gyárlátogatás után a balatonszentgyörgyi Gulya Csárdában zárult a két napos konferencia.

A szakmai konferencia résztvevői: Baranya-Tégla Kft., Berényi Téglaipari Kft., Budai Tégla Zrt.; Castolin Zrt., Creaton Hungary Kft., Körös-Ökotrend Kft., Leier Hungária Kft., Magyar Téglás Szövetség (MATÉSZ); Nagykanizsa Téglagyár Kft., Pápateszéri Téglaipari Kft., QMC Ipari Kerámia Kkt., SZIKKTI Labor Kft., Szilikátipari Tudományos Egyesület (SZTE), Tondach Magyarország Kft., Wienerberger Téglaipari Zrt.

A konferencia résztvevőinek nevében köszönet illeti a Szilikátipari Tudományos Egyesületből (SZTE) dr. Antal Józsefnét, a Magyar Téglás Szövetségből (MATÉSZ) Szerdahelyi Ildikót, akik precíz szervező munkája, gondossága és tapasztalata nagymértékben hozzájárult a konferencia színvonalához.

Laczkó László