RENDEZVÉNYEK

Üvegipari szakmai konferencia – 2012.04.24.
2012-04-24 SZTE

Üvegipari szakmai konferencia

A 2012. április 24-én, mintegy 50 fő részvételével megtartott konferencia ismét tartalmas előadásokkal kötötte le a hallgatóság figyelmét a CEMKUT Kft. zsúfolásig megtelt előadótermében, Budapesten.

Tóthné Kiss Klára az SZTE Üveg Szakosztály elnöke rövid megnyitója után Lipták György az SZTE Üveg Szakosztály tikára tartott rövid megemlékezést a közelmúltban elhunyt Jermendy Károlyról, aki a Tungsram üvegipara felvirágoztatásának egyik kiemelkedő személyisége volt negyedszázadon át. Néma felállással adóztunk emlékének.

Az előadások sorát dr. Szépvölgyi János igazgató, egyetemi tanár, az SZTE elnöke kezdte Vörösiszap katasztrófa Ajkán – következmények és tanulságok címmel. Az egész országot izgalomban tartó tragédia valós okait feltáró összefoglaló sok kérdésre adott választ érthetően és hitelesen. Az elektronikus hulladékok újrahasznosítása nem egyszerű feladat.

Kovács Béla világítástechnikai ágazatvezető (Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.) Tisztított üvegcserép előállítása hulladék fénycsövekből előadásában arról győzte meg a hallgatóságot, hogy egy regionális projekt keretében megvalósuló beruházással ez miként sikerült magas színvonalon.

A kávészünet előtti blokkot Kovács Szabolcs Gergő szilikátipari tervezőművész, tanár (GLASSmith Design Kft .) Modern magyar üvegművészet című összeállítása zárta. Bár a technika ördöge először közbeszólt, de így is egy kiemelkedően érdekes és színes ízelítőt kaphattunk a néha méltatlanul kezelt mai magyar üvegművészet eredményeiről, külföldi elismertségéről és fontosabb alkotásairól.

A konferencia második részében külföldi  előadóknak adtunk lehetőséget, hogy megmutassák legújabb fejlesztéseiket. A sort Stuart Hakes az F.I.C. (Nagy-Britannia) ügyvezető igazgatója kezdte Nanotechnológiával előállított Emisshield bevonat üveg- és szilikátipari alkalmazása címmel. Az űrsiklók külső szigetelésénél alkalmazott nano-részecskékhez olyan kötőrendszert fejlesztettek ki, mellyel a bevonat az üvegolvasztó kemencék üveggel nem érintkező felületére felszórható. A bevonat előnye, hogy a kemence felépítmény emissziós tényezőjét a szokásos 0,4–0,6 közötti tartományból kb. 0,9-re emeli, azaz a bevonat által  elnyelt hő 90%-át visszasugározza a hidegebb üvegolvadékra.

A következő prezentáció is az energia-megtakarítás kérdésével foglalkozott. Erik Muisenberg, a Glass Service Inc. (Csehország) alelnöke Az üveggyártás termelékenységének és az olvasztás energia-hatékonyságának növelése MPC (Model-Based Predictive Control) segítségével című egyenes  vonalvezetésű előadásában bemutatta, hogy a szokásos folyamatszabályozással szemben sokkal egyenletesebb olvasztás-irányítás érhető el, aminek következtében alacsonyabb hőmérsékleten lehet olvasztani, ami egyrészt csökkenti a fajlagos olvasztási energiaigényt, másrészt termelékenység-növelés is elérhető.

A konferencia utolsó előadója – Miroslav Kovác, a Glass Service Inc. (Csehország) regionális műszaki és kereskedelmi vezetője – rendkívül részletes és átfogó előadásában (Buborékok vizsgálata tömegspektroszkóppal és keletkezési helyük meghatározása) sok olyan lehetőségre hívta fel a fi gyelmet, melyek megkönnyítik az üvegtechnológusok dolgát az üveghibák elhárításában.

A konferencia Tóthné Kiss Klára záró gondolataival ért véget, megköszönve az előadók felkészültségét, a hallgatóság figyelmét, majd külön kiemelte azokat a cégeket, akik aktív segítséget nyújtottak a szakmai összejövetel lebonyolításához. Végül egy büféebédre hívta meg a részvevőket, ami mindig kiváló alkalom a szakemberek kötetlen konzultációjára, az előadókkal és egymással való személyes találkozásra. Ezúton is szeretnénk megköszönni a CEMKUT Kft. vezetésének, hogy helyszínt biztosított a konferencia lebonyolításához, és a F.I.C. Ltd, Glass Service Inc., Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. cégeknek, hogy pénzügyi támogatásukkal hozzájárultak az összejövetel méltó megrendezéséhez.