RENDEZVÉNYEK

Üvegipari szakmai konferencia – 2015.04.28.
2015-04-28 SZTE

Üvegipari szakmai konferencia

Az SZTE Üvegszakosztálya 2015. évi tavaszi szakmai konferenciáját április 28-án Veszprémben rendezte meg a Pannon Egyetem Anyagmérnöki Intézetének meghívására, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni az Intézet vezetőségének és valamennyi munkatársának, akik kalauzoltak a megújult Anyagmérnöki Intézetben, és a legérdekesebb kutatási munkákból mutattak be példákat.

 

1. A múlt és a jövő kötelez, avagy miért nevezik a Szilikát Tanszéket Anyagmérnöki Intézetnek

Előadó: Dr. Korim Tamás, egyetemi docens, intézetigazgató, Pannon Egyetem Anyagmérnöki Intézet

 

Dr. Korim Tamás, egyetemi docens, a Pannon Egyetem Anyagmérnöki Intézetének intézetigazgatója tájékoztatta a hallgatóságot az Intézet munkájáról. Az egyetem rövid történetének bemutatása után az Intézetben folyó oktatási tevékenységről beszélt. A TUDÁS alapú műszeres kutatások mellett kitért a szakmai TAPASZTALAT fontosságára.
Az egyetem az oktatáson túl szolgáltatásokat is végez az ezt igénylő cégek számára, növelve ezzel saját anyagi alapját. Pályázatokat is készítenek segítve ezzel a fejlődést.
Az ismertető előadások után, a konferencia záró programjaként a résztvevők megtekintették a felújított Intézet laboratóriumait, előadóit, mérőszobáit. Az Intézet oktatói készséggel magyarázták el az egy-egy berendezéssel végezhető méréseket, számításokat.

 

 

A múlt és a jövő kötelez, avagy miért nevezik a Szilikát Tanszéket Anyagmérnöki Intézetnek 

 

2. Állati csontadalék hatása bio-üvegkerámiák tervezett tulajdonságaira

Előadó: Dobrádi Annamária, PhD hallgató, Pannon Egyetem, Anyagmérnöki

 

Az előadás betekintést biztosított az emberi test egyes részeinek, bizonyos funkcióinak helyettesítésére vagy kezelésére alkalmas szilárd bio-anyagok világába. Az inert bio-anyagot felületaktív anyaggal vonják be, mely segíti az implantátum és a környező szövetek közötti biokémiai kötést és szövetképződést.
Képet kaptunk a bioaktív üvegkerámiák előállítása állati csontból származó Ca-foszfát adalékkal történő gyártásáról és vizsgálati módszereiről.

 

   

 

Állati csontadalék hatása bio-üvegkerámiák tervezett tulajdonságaira 

 

3. Üvegipari újdonságok a düsseldorfi Glasstec kiállításon

Előadó: Dr. Nehme Kinga, egyetemi docens, Debreceni Egyetem Építőmérnöki Tanszék, Jakab Tamás doktorandusz, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőanyag és Magasépítés tanszék

 

Miután nem mindenki tudott eljutni a düsseldorfi Glasstech kiállításra, így a fenti prezentációt érdemes volt meghallgatni. Sok érdekes dolgot lehetett látni és hallani az üveg építészeti újdonságairól.
Ma már nemcsak a Jumbo méretű üvegtáblák feldolgozása történik, hanem ezektől jóval nagyobb méretek megmunkálására is vannak gépsorok (15mx3,2m). Még az üvegek mozgatása, emelése sem egyszerű, mert van olyan méretű üvegtábla, melynek a súlya eléri a 2 tonnát.
A mai síküveg feldolgozás már olyan szintet ért el, hogy az élet minden területén megtalálhatók a feldolgozott termékek. Ragasztva, hajlítva, épületek külső borítása, belső építészeti elemek stb.

 

   

 

Üvegipari újdonságok a düsseldorfi Glasstec kiállításon 

 

4. A Rath csoport korszerű tűzálló anyagai

Előadó: Dr. Marcov Werner, ügyvezető igazgató, Rath Hungária Tűzálló Kft.

A Rath csoport az üvegipar kihívásai tükrében: igények és versenyképes megoldások

Előadó: Gergely István, üzletkötő – üvegipar, Rath Hungária Tűzálló Kft.

 

Az előadás, melyet Gergely István tartott meg Dr. Marcov Werner elfoglaltsága miatt bemutatta az európai óriást. A Rath cég 8 gyára dolgozik Európában, de gyáraik vannak Észak- és Dél Amerikában is. A cég tűzálló- és szigetelő anyag specialista.
Gyártott termékek:

  • Regeneratív kamrák anyagai
  • Olvasztó kádak anyagai
  • Munkakád és feeder csatorna anyagok
  • Feeder kerámiák

 

   

 

A Rath csoport korszerű tűzálló anyagai