RENDEZVÉNYEK

Üvegipari szakmai konferencia – 2014.11.11.
2014-11-11 SZTE

Üvegipari szakmai konferencia

Az SZTE Üvegszakosztálya 2014.november 11-én megtartotta őszi szakmai konferenciáját a MESSER Hungarogáz Kft. (1044 Budapest IV. (külső) Váci út 117.) oktatási centrumában.
Színvonalas szakmai előadást hallottunk a négy előadótól. Két előadás az elméleti képzésről, illetve méréstechnikai lehetőségekről, míg a másik kettő a kádkő és a csomagoló üveg gyártását mutatta be a jelen időszakban és valamint a XXI. század kihívásai tükrében.

 

1. Anyagvizsgálati lehetőségek a SZIKKTI Labor Kft.-ben
Előadó: Laczkó László kutatás-fejlesztési manager, SZIKKTI Labor Kft.

 

Laczkó László a SZIKKTI Labor Kft. fiatal kutatás-fejlesztési menedzsere színvonalas előadásban mutatta be munkahelye anyagvizsgálatokkal kapcsolatos munkáit, berendezéseit. Az előadásban követhettük a SZIKKTI történetét születésétől, 1953-tól napjainkig, majd pedig az anyagvizsgálati módszerekről kaptunk igen részletes tájékoztatást. Az előadás anyagában részletesen tanulmányozhatók azok a vizsgálatok, melyeket a SZIKKTI (Független Akkreditált Vizsgáló Laboratóriuma) végez.

 

Anyagvizsgálati lehetőségek a SZIKKTI Labor Kft.-ben 

 

2. A Miskolci Egyetem Kerámia és Szilikátmérnöki Tanszéken végzett üvegipari kutatások néhány eredménye
Előadó: dr. Gömze A. László tanszékvezető, egyetemi tanár, Miskolci Egyetem Kerámia-és Szilikátmérnöki Intézeti Tanszék

 

Dr. Gömze A. László tanszékvezető egyetemi tanár előadásában tájékoztatott a Szilikátmérnöki Tanszéken végzett üvegipari kutatásokról, fejlesztésekről. Az előadás részleteiben mutatta be a tanszék új berendezéseit, az azokkal történt méréseket, vizsgálatokat és az eredmények érdekességeit az alábbi területeken:

 • Alapanyag vizsgálatok
 • Anyagszerkezeti vizsgálatok
 • Bevonatok vizsgálata
 • Mechanikai vizsgálatok
 • Hő-fizikai tulajdonságok vizsgálata

Az elmondottak alapján megállapítható, hogy az utánpótlás szakmai képzése magas színvonalú, a végzett hallgatók tevékeny részesei és fejlesztői lesznek az iparnak.

 

 

A Miskolci Egyetem Kerámia és Szilikátmérnöki Tanszéken végzett üvegipari kutatások néhány eredménye 

 

3. A MOTIM termékszerkezetének alakulása 80 év alatt
Előadó: Gerezdes Szilvia ügyvezető igazgató, MOTIM Kádkő Kft.

 

Gerezdes Szilvia a MOTIM Kádkő Kft. ügyvezető igazgatója előadásából megismerhettük a hazai tűzálló anyag gyártásának történetét az eltelt 80 évben. A 1930-as évek elején megkezdődött a hazai timföldhidrát gyártása Mosonmagyaróváron. A gyár folyamatosan fejlődött, igazodva a belföldi és a külpiac igényeihez, követelményeihez. 1958-ban kezdődött az öntött tűzálló anyagok gyártása, melynek főbb állomásai:

 • Korvisit (1958)
 • Zirkozit (1965)
 • Alfa/Béta idomok (1999)

2009-2014 időszakban a gyár átfogó fejlesztésbe kezdett, amely kiterjedt nemcsak a berendezésekre, hanem a technológiára is.

További fejlesztéseket terveznek a jövőben is. A fejlesztések révén elérték, hogy a gyárat ma már Európa vezető gyárai között tartják számon.

 

 

MOTIM Kádkő Kft. bemutatása 

 

4. Öblösüveggyártás a XXI. században
Előadó: Görbics Ferenc cégvezető, GFGS-2000 Bt.

 

Az előadásból tájékoztatást kaptunk a csomagolóüveg gyártásának jelenlegi helyzetéről, az alapanyagokról és a berendezések fejlesztési irányairól.
A csomagoló üveg gyártás világviszonylatban a legnagyobb részét képezi az üveggyártásnak. A XXI. század kihívásai a csomagolóüvegekre és a gyártásra nézve:

 • Környezetbarát technológiákkal csökkenteni a környezetünk szennyezését
 • Csökkenteni a fajlagos energiafelhasználást
 • Üveg recycling lehető legnagyobb mértékű megvalósítása

Az előadás bemutatja azokat a lehetőségeket, módszereket, melyeket alkalmazva nagymértékben csökkenthető a környezetkárosítás (CO2 kibocsátás, porkibocsátás, levegőszennyezés,.. ). Rámutat arra, hogy ezt az energiaigényes iparágat, hogyan lehet üzemeltetni kevesebb ráfordított energiával is gazdaságosan, ezekhez milyen berendezések állnak rendelkezésre, melyek a fejlesztési irányok.
Mindkét fő kihívásnak kulcseleme az üveg kulturált begyűjtése, előkészítése és újrafelhasználása.

 

 

Öblösüveggyártás a XXI. században