RENDEZVÉNYEK

Kapcsolatépítés az SZTE, a BME és az Ungvári Nemzeti Egyetem között – EU-s és hazai építőipari technológia, alkalmazások szellemi exportja
2008-04-04 SZTE

Kapcsolatépítés az SZTE, a BME és az Ungvári Nemzeti Egyetem között – EU-s és hazai építőipari technológia, alkalmazások szellemi exportja

A Szilikátipari Tudományos Egyesület „Kapcsolatépítés az SZTE, a BME és az Ungvári Nemzeti Egyetem között – EU-s és hazai építőipari technológia, alkalmazások szellemi exportja” c. projektje az INTERREG IIIA Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program 2004-2006 keretében, az Európai Unió, valamint a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt célja egyrészt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Ungvári Nemzeti Egyetem közötti kapcsolat kialakítása, ill. bővítése volt, valamint az építőipari technológiák és alkalmazások szellemi exportja, elsősorban az Ungvári Nemzeti Egyetem témában érdekelt hallgatói, tanárai, előadói, kutatói, valamint az érintett területek szakemberei számára. A program két előadássorozat keretében valósult meg Ungváron (2008. április 4-én) és Budapesten (2008. május 9-én).
Az elméleti és gyakorlati előadások, bemutatók az energiatakarékossággal összefüggő épületszigetelésekkel foglalkoztak. Így került sor a városi klímát befolyásoló építészeti megoldások ismertetésére, az energiatakarékosság és hőszigetelés problémakörének elméleti összefoglalására, a tetők, főleg a lapostetők szerkezeti és szigetelési kérdéseire, a zöldtetők tervezési és kivitelezési problémáinak összefoglalására, valamint a többszintes felszín alatti létesítmények szigetelési megoldásai és a tömegszigetelés rövid bemutatására.

A rendezvények eredményeképpen szerződés jött létre a BME Építészmérnöki Kara és az UNE Városépítészeti és Gazdálkodási Tanszéke között, előkészületben van a BME Természettudományi Kar (matematikai és fizikai tanszékek) és az UNE Alkalmazott Fizika Tanszék és a Matematikai Tanszék közötti együttműködési szerződés. A BME Gazdaság és Társadalomtudományi Kar és az UNE Pénzügyi Tanszék között is megtörtént a kapcsolatfelvétel, melyet kölcsönös tárgyalásokkal kívánnak bővíteni. Több ukrán építészhallgató jelezte továbbá, hogy tanulmányai befejezése után szeretne Magyarországra jönni és az itteni eredményeket továbbképzés, vagy gyakorlati tapasztalatok útján mélyebben megismerni.

0 Comments

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*